Post Single Page

5 tips voor de allerbeste video thumbnails

Britt van Smeerdijk

In booming Posted

Als je een video hebt gemaakt, wil je natuurlijk dat mensen je video gaan bekijken. Logisch. Maar waarom zouden ze uit al die miljoenen video’s nou net jouw video aanklikken? Waarschijnlijk is jouw antwoord nu: ‘Ja, omdat het een goede video is’. Leuk geprobeerd. Maar dat weet ik pas als ik jouw video aan klik. Dus. Geef mij eerst maar een reden om te klikken. Val op. Dit kun je onder andere doen door een goede thumbnail bij je video te plaatsen. De thumbnail is samen met de titel en de omschrijving van de video, het eerste wat een potentiële kijker ziet. De thumbnail moet dus uitnodigen. Goed. Hoe doen we dat precies?

1. Plaats de titel in je thumbnail

Hierdoor weet de kijker direct waar de video over gaat. Je thumbnail valt als eerst op, daarna pas de titel die je er eventueel onder of boven hebt gezet. Zet daarom de titel in je thumbnail zodat de kijker deze sowieso niet kan missen. Je zou naast de titel ook een spraakmakende quote in de thumbnail kunnen plaatsen zodat de kijker nog meer getriggerd wordt om de video aan te klikken.

2. Zorg voor een ‘huisstijl’

Door elke keer voor een zelfde soort opmaak te kiezen, creëer je herkenbaarheid en zorg je er op YouTube bijvoorbeeld voor dat je kanaal er professioneel uit ziet.

Het YouTube-kanaal #BOOS doet dit bijvoorbeeld erg goed.

3. Laat zien waar de video over gaat

Probeer met je thumbnail duidelijk te maken waar je video over gaat. Dit klinkt heel logisch maar het zal je verbazen hoeveel video’s nog een nietszeggende thumbnail hebben.

De masterclass gaat over brood bakken maar de thumbnail maakt dat echt niet duidelijk. 

Nietszeggende thumbnail, nietszeggende omschrijving en een nietszeggende titel. Geen idee waarom ik deze video zou moeten bekijken.

4. Pas de thumbnail aan aan je doelgroep

Als je een video voor kinderen maakt, zorg dan voor felle kleuren en bijvoorbeeld herkenbare illustraties in je thumbnail. Als je een volwassener publiek aan wilt spreken, houd de thumbnail dan iets zakelijker.

5. Zorg dat je thumbnail er op elk formaat goed uitzien

We gaan steeds meer online via mobiele apparaten in plaats van desktops. Het is dus belangrijk dat je thumbnail ook in klein formaat duidelijk blijft. Maar liefst 50% van alle YouTube-weergaven is afkomstig van mobiele apparaten. Houd dit in je achterhoofd als je bezig gaat met je thumbnail!

0 Comments

Leave a Comment