Post Single Page

Hoe bedrijven de mist ingaan met influencers

Britt van Smeerdijk

In Uncategorized Posted

Je wordt de laatste tijd echt doodgegooid met online influencers die van alles aanprijzen. De grootste merken zetten de grootste online influencers in. Is dit slim? Ik vind van niet.

Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb gewerkt bij Social1nfluencers in Amsterdam (influencers agency) en zij hebben mij geleerd dat influencers ontzettend veel kunnen betekenen voor je merk. Dus ik geloof zeker dat influencer marketing een essentieel onderdeel is van elke marketingstrategie. Maar naar mijn mening verdiepen bedrijven zich onvoldoende in influencer marketing in het algemeen en de influencers zelf voordat ze een samenwerking aan gaan.

Eén ding wat bedrijven bijvoorbeeld heel vaak fout doen, is een influencer alleen inzetten voor een specifieke campagne. Een fitness model wordt toch ook niet gespierd van 1x trainen? Ik geloof niet dat het veel impact op de doelgroep van een influencer heeft als zij één keer een video van een bepaald bedrijf voorbij zien komen. Herhalen, herhalen, herhalen. Het is ontzettend belangrijk dat influencers een essentieel onderdeel worden van je marketingstrategie. Zet ze voor een langere tijd in zodat ze bijvoorbeeld het hele jaar door jouw merk vertegenwoordigen.

Verder zie ik ook nog regelmatig merken die vrij weinig doen met de content die voor hen is gemaakt. Als de influencer de content via zijn of haar eigen kanalen verspreidt, doe hier dan ook iets mee! Deel het bericht bijvoorbeeld ook op jullie socials, plaatst de video in je nieuwsbrief, retweet het Twitterbericht. Het is echt doodzonde als je niet het maximale uit de gemaakte content haalt.

Maar wat ik eigenlijk nog wel het domste vind, is wanneer een merk alleen maar kijkt naar wie de grootste influencer is (dus wie het meeste bereik heeft). Wie zegt namelijk dat hij of zij wel bij jouw merk past? Stel, ik ben de marketingmanager van een grote sportschool keten in Nederland. Ik wil graag dat mijn sportschool bekender wordt onder de jongeren. Nou, omdat ik zoveel mogelijk jongeren wil bereiken, ga ik de allergrootste influencer van ons land inzetten zodat die persoon een toffe video over mijn sportschool gaat maken. Goed geregeld toch? Maar wie zegt dat die grote influencer wel iets met sporten heeft? Misschien heeft ze wel een hekel aan sporten. Denk je dan dat zijn/haar doelgroep de video over mijn sportschool serieus neemt? Nee. Sterker nog, dit werkt alleen maar averechts. De match tussen de influencer en je merk bepaalt grotendeels of volgers de content geloofwaardig vinden. Een sportfanaat met 20.000 volgers is in dit geval een veel betere match dan een influencer met 1.000.000 volgers die één keer in de maand sport.

Denk dus heel goed na voordat je een influencer aan je merk gaat koppelen. Denk niet dat één video voldoende is om mensen ook echt in beweging te zetten. Maak een influencer onderdeel van je strategie en zoek iemand die perfect bij jouw merk past. Vergeet trouwens niet dat een influencer echt niet per se die ene grote YouTube hoeft te zijn. Wat dacht je van je werknemers bijvoorbeeld?

 

0 Comments

Leave a Comment