Post Single Page

IGTV de vervanger van YouTube? Echt niet.

Britt van Smeerdijk

In Uncategorized Posted

Je zult het vast wel gelezen hebben: Instagram lanceert de app IGTV. Als je de nieuwsberichten moet geloven, gaan ze de strijd aan met YouTube. De strijd kunnen ze prima aangaan, maar winnen zullen ze het niet. Althans, dat is onze mening.

Over IGTV

Met IGTV kijk je video’s van 15 seconden tot een uur die door Instagram-gebruikers zijn geplaatst. Zodra je de app opent, speelt er een video van één van de mensen die je volgt af en kun je gemakkelijk doorspoelen of ‘zappen’ naar een nieuwe video.

Instagram-oprichter Kevin Systrom zegt hierover: “Mensen kijken minder gewone televisie en meer online video’s. Jongeren spenderen hun tijd graag aan inhoud van amateurs in plaats van professionals.” En omdat jongeren door de Stories-functies van Snapchat en Instagram toch al zijn gewend aan verticale video’s, gaat IGTV zich volledig focussen op verticale video’s.

IGTV een vervanger voor YouTube?

Wij geloven van niet. Ze kunnen prima naast elkaar fungeren maar IGTV zal YouTube nooit vervangen. Waarom niet? Dit omdat IGTV een aantal beperkingen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld dat alles per se verticaal gefilmd moet worden. Voor een videomaker is dit een ontzettende beperking aangezien je heel veel van de omgeving mist en je shots er daardoor gewoon 9/10 keer minder mooi uitzien. Documentaires, videoclips, films en tv-items ga je daardoor niet snel op dit platform zien. Ook voor influencers is IGTV niet per se een fijne manier om video’s uit te zenden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar vlogs, moet je je manier van filmen heel erg aan gaan passen en je moet een aparte edit gaan maken voor dit formaat video. Erg onhandig en vooral veel dubbel werk.

IGTV = gewoon een lange Instagram Stories

Wij denken dat IGTV meer een soort verelde Instagram Stories gaat worden. In plaats van dat je 1 minuut hebt om een verhaal te vertellen, heb je nu maximaal een uur de tijd. Voor livestreams is dat een goede ontwikkeling maar wij geloven niet dat mensen echt daadwerkelijks vlogs van 30 minuten op dit kanaal gaan kijken of dat er vlogs op dit kanaal geplaatst gaan worden. IGTV is een goede plek voor korte snackable video’s maar voor de langere content, zal YouTube nog steeds nummer 1 blijven.

Wat is jouw mening over IGTV? Een succes of gewoon weer een nieuwe Facebook Watch?

0 Comments

Leave a Comment