Vergroot je vindbaarheid op YouTube!
Of je video vaak bekeken wordt, hangt af van een aantal dingen. Naast het onderwerp van je video, is het belangrijk dat je de vindbaarheid van je video optimaliseert. Anders dan een blogbericht kan Google niet ‘lezen’ waar jouw video over gaat. Dus moet je Google op een andere manier laten zien waar je video over gaat. Hoe doe je dat nou?
Wanneer je traffic wil generen naar je video, kun je natuurlijk je video op verschillende platformen plaatsen. Te denken valt aan Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram. Echter, hebben deze social media de voorkeur voor video’s rechtstreeks geïmporteerd in hun eigen platform. Berichten met externe links worden dus minder vaak in de tijdlijn van de bezoeker geplaatst. Daarnaast heeft het plaatsen van video’s op deze platformen vaak een tijdelijk karakter. Het is dus beter om te investeren in permanente traffic naar je video. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je video’s goed vindbaar zijn in YouTube Search en Google.
1. Voeg een goede titel toe
Als je een video op YouTube zet, neemt YouTube automatisch de bestandsnaam over zoals hij op je computer staat. Negen van de tien keer is dit een hele nietszeggende titel zoals ‘Definitieve bedrijfsvideo’ of ‘MOV3902’. Dit zijn natuurlijk geen woorden waarop je video gevonden gaat worden dus pas de titel aan. Het beste is om een zoekwoord/keyword (gerelateerd aan je video) in je titel te zetten. Let er wel op dat de titel van je video aantrekkelijk blijft en dat de kijker wordt verleid om op de video te klikken.
2. Voeg een omschrijving toe
Google heeft zoveel mogelijk informatie over jouw video nodig. Naast de titel is het dus belangrijk om je video een duidelijk omschrijving te geven. De eerste drie zinnen van de omschrijving moeten de kijker (net zoals de titel) verleiden om op de video te klikken. De rest van de omschrijving mag iets algemener zijn. Als het een video voor je bedrijf is, vertel dan iets over je bedrijf, plaats linkjes naar je website en andere social media. Probeer zoveel mogelijk -relevante- informatie te geven en vergeet niet om jouw keyword minimaal vijf keer te noemen.
3.Voeg tags en categorieën toe
Door tags en categorieën bij een video te zetten, laat je de kijker weten waar de video over gaat. Door tags is de kans groter dat jouw video tussen de video’s over hetzelfde onderwerp wordt geplaatst en daardoor vergroot je de vindbaarheid van je video. De kans is dan namelijk groot dat de kijker doorklikt naar jouw video.
4. Voeg ondertiteling toe
Door middel van ondertiteling, weet Google waar jouw video over gaat. Het is dus erg belangrijk om altijd ondertiteling toe te voegen aan je video. Het is misschien even wat meer werk maar daardoor wordt je video wel sneller gevonden. Handig om te weten: YouTube ondertitelt automatisch je video’s (als hij de taal herkent). Deze ondertiteling moet je wel eerst publiceren. Controleer wel altijd de ondertiteling die YouTube voor je heeft gemaakt want daar zitten vaak nog een hoop fouten in. Toch scheelt het een hele hoop tijd met wanneer je zelf alles had moeten ondertitelen.
Hier lees je hoe je zelf ondertiteling toevoegt.
5. Maak een goede thumbnail
YouTube kiest automatisch een thumbnail (afbeelding) voor je video. Dit is altijd een fragment uit de video. Echter geeft YouTube ‘maar’ drie verschillende opties. Het kan dus zijn dat alle drie de afbeeldingen niet voldoen aan jouw eisen. In dat geval kan je er ook voor kiezen om zelf een thumbnail te maken. Dit kun je doen door zelf een still uit de video te nemen of je maakt een thumbnail met tekst in Photoshop. Als je wil weten waar een goede thumbnail aan moet voldoen, klik dan hier. Als je niet weet hoe je een aangepaste thumbnail toevoegt, klik dan hier. Zorg wel dat je account eerst geverifieerd is anders lukt het niet.
Een thumbnail zorgt ervoor dat je video eruit springt en vergroot de kans dat de kijker op jouw video klikt. Wees dus kritisch op jouw thumbnail!
6. Maak een afspeellijst
Plaats jouw video in een afspeellijst met video’s over hetzelfde onderwerp (dit doe je door zelf een afspeellijst te maken). Het nadeel hiervan is dat je de kijker kwijt kan raken omdat hij via een video van jou op een andere pagina terecht komt. Maar aan de andere kant werkt het natuurlijk ook andersom en kan een video van iemand anders er ook voor zorgen dat jouw video vaker bekeken wordt.
7. Zorg voor een hoge engagement
YouTube gebruikt geen backlinks (links die naar je website wijzen), zoals in SEO een belangrijk onderdeel is om je website of artikel te ranken. In plaats daarvan kijkt YouTube naar gebruikerssignalen om je video te positioneren. Als de engagement rondom je video hoog is, dan is je video ook beter vindbaar. Met engagement bedoelen we: subscribers, reacties, likes, embeds, favorieten of shares. Hoe hoger de engagement rondom je video of kanaal, hoe beter je content is (in de ogen van YouTube) aangezien heel veel mensen erop reageren of je video delen. Je vergroot je engagement door altijd een call-to-action in je video toe te voegen. Dit kan dus een oproep zijn om te abonneren op je kanaal, de video te delen of een reactie achter te laten. Dit kun je doe door middel van gesproken tekst maar je kan ook een eindscherm aan je video toevoegen.