Post Single Page

Waarom mensen afhaken bij jouw online video

Britt van Smeerdijk

In Uncategorized Posted

Stel, je hebt de afgelopen tijd keihard gewerkt aan een hele toffe online video. Eindelijk is het moment daar dat je hem online kan zetten. Maar wat blijkt? De views blijven uit en als mensen je video kijken, haken ze vrij snel weer af. Wat heb je verkeerd gedaan?

1. Saai begin

Grote kans dat het begin van je video niet bijzonder was of zelfs saai. De eerste drie seconden van je video zijn heel erg belangrijk. In deze seconden bepaalt de kijker namelijk of ze je video gaan afkijken of dat ze ‘m wegklikken. Zorg dus direct voor een bijzonder, spannend of origineel begin (en als je het helemaal goed wil doen is je begin bijzonder, spannend én origineel). Een teaser voorafgaande aan je video kan ook een optie zijn!

Voorbeeld van een video met een goed begin:

2. Te lange laadtijd

Niets is irritanter dan een video die ontzettend lang moet laden. Veel kijkers haken dan ook af als de laadtijd langer dan een paar seconde is. Logisch! Dus als je je video op je eigen website zet, wees dan kritisch naar welke videoplayer je gebruikt.

3. Advertenties

Mensen vinden reclames op televisie vervelend en online is dit niet heel erg veel anders. Vooral bij video’s die heel kort zijn, is een advertentie vervelend. Hierdoor kan het zijn dat de advertentie nog langer duurt dan de video en vaak haakt de kijker hierdoor dan ook af. Op YouTube kan je pre- of midrolls (reclame voor je video of ergens in het midden van je video) helaas niet uitzetten maar als je een eigen videoplayer gebruikt natuurlijk wel.

4. De video duurt te lang

Als je veel met video werkt, weet je precies wanneer iets te lang duurt. Maar als je niet zo vaak met video werkt, is het lastig om te bepalen wanneer een video nou te lang is. Dit heeft natuurlijk alles te maken met wat voor video je maakt en voor wie je het maakt. Maar over het algemeen kan je wel zeggen: hoe korter, hoe beter.

5. Slechte titel en beschrijving en het niet invullen van tags

De juiste titel voor een video is zo belangrijk. Dat is namelijk de reden waarom iemand in eerste instantie op je video klikt. Als je titel dus slecht is, kan je al een hele boel kijkers mislopen. Verder is het voor Google lastig om te achterhalen waar je video over gaat, dus naast een goede titel, is de beschrijving (en als je het echt goed wil doen, ondertiteling) en zijn tags ook heel erg belangrijk. Met deze dingen vergroot je simpelweg de vindbaarheid van de video dus dit moet je echt doen.

6. Een nietszeggende thumbnail

Dit is iets wat volgens mij erg vaak onderschat wordt: de thumbnail. Stel, jij hebt een spectaculaire video gemaakt waarin een auto ontploft. Als thumbnail gebruik je een stilstaand shot van de auto. Zonde! Als je het shot van de ontploffende auto als thumbnail had gebruikt, had de kijker je video misschien wel veel eerder bekeken.

 

Het kan natuurlijk ook zijn dat het hele concept van de video niet goed is. Maar hopelijk heb je dat gecoverd door samen te werken met de juiste specialisten op videogebied.

 

 

 

 

 

 

0 Comments

Leave a Comment